Human Resource Management • Strategic Optimization • Employer Branding

Over Mandy de Water

Excellence in Human Resources by Mandy de Water 13 juli 2024
Human Resource Management • Strategic Optimization • Employer Branding

Over Mandy de Water

Strategisch en motiverend Human Resources Professional

Mijn fascinatie voor de drijfveren van het individu en wat dit in een sociaal creatieve context kan opleveren, heeft me ooit op het pad van de wereld van Human Resources gebracht. Bedrijven vormen een ontzettend interessante plek waar doeners samenkomen: resultaatgedreven creatie in een sociale context pur sang. Wat maakt teams uitstekend en heeft succes een houdbaarheidsdatum?

Omdat ik na mijn universitaire studie de dynamiek van modern HR management vanuit 360 graden wilde leren kennen, besloot ik mijn carrière te beginnen als recruiter. Als recruiter wordt je sensitiviteit extra getriggerd en ontwikkel je een ontzettend goede feeling voor zowel interne als externe behoeftes en uitdagingen. Tijdens het opzetten van Recruitment Marketing en Arbeidsmarkt Communicatie projecten, werd ik nogmaals bevestigd in mijn beeld dat effectieve recruitment ook een veel meer proactieve insteek van het HR beleid vereist. Een effectieve instroom met weinig oog voor de interne ontwikkeling van je medewerkers zet de achterdeur van je bedrijf open.

Als recruiter wordt je sensitiviteit extra getriggerd en ontwikkel je een ontzettend goede feeling voor zowel interne als externe behoeftes en marktuitdagingen.
Al snel leerde ik dat bedrijven die het meest in staat zijn om externe veranderingen als een succesvolle kans zien, ook de fijnste werkgevers blijken te zijn én marktleider worden binnen hun segment. Een bedrijf is platgezegd niets anders dan een groep mensen die elke dag bij elkaar komen om samen in een dynamische omgeving iets voort te brengen vanuit een commerciëel oogmerk.
Een bedrijf is inderdaad “slechts” een groep mensen. Toen ik in 2012 besloot Amare People op te richten, realiseerde ik me dit maar al te goed. Ik zag dat de bedrijven die echt vlot succes wisten te creëren, “hun” medewerkers als eerste centraal stelden. Opvallend genoeg bleken deze bedrijven ook een relatief hoog gehalte aan zelfwerkzame en intrinsiek gemotiveerde mensen te bevatten. Met het woordje “People” in Amare People wilde ik deze waarde onderstrepen.

Strategisch Human Resources Manager

In een latere fase is mijn rol binnen de organisaties veranderd naar strategisch, leiding- en richtinggevend. Ik vind het ontzettend leuk om in teamverband een gestagneerde organisatie weer op de rails te krijgen en vervolgens verder dan dat punt te brengen. Het geeft ontzettend veel voldoening als je ziet dat de sfeer en motivatie van mensen binnen een bedrijf ten goede verandert.

Amare People

Met Amare People heb ik in eerste instantie als zelfstandige ingezet op projectmatige klussen. Daardoor wist ik in omgevingen met zeer uiteenlopende dynamieken in korte tijd een zeer hoge kennis- en ervaringsdichtheid op te bouwen. Het heeft mijn intuïtie en inzicht ontzettend vergroot, waardoor ik mezelf als senior HR professional veel holistischer en completer heb kunnen ontwikkelen.

Human Resources als doel in plaats van als middel

Soms hoor nog ik weleens zeggen dat Human Resources als afdeling binnen een organisatie nog niet echt serieus wordt genomen. Dit is ook wel een stukje te verklaren door het feit dat Human Resources zelf ook nog een inhaalslag moet maken. Veel leidinggevenden beseffen nog niet geheel dat de medewerker van het heden en de nabije toekomst totaal niet meer vergeleken kan worden met die van het verleden en Human Resources heeft hier nog een opdracht liggen om de consequenties hiervan beter uit te leggen. De drijfveren om al dan niet ergens “in dienst te treden” zijn compleet veranderd. Het concept loyaliteit heeft verpletterend plaatsgemaakt voor zingevend en voldoenend werk. De werknemer heeft keuze en staat veel meer centraal. Dit is de harde (maar daarmee ook kansrijke!) realiteit.
Als Human Resources werkelijk doet waar het goed in is, dan hoeft het zichzelf als afdeling intern niet te verkopen.
Human Resources
wordt pas echt een gamechanger
als je strategisch op veranderingen durft te anticiperen
In mijn huidige rol als Business gedreven Manager Human Resources kan ik organisatiebreed sturen op de optimalisatie van zowel het instroom, doorstroom als uitstroombeleid als geheel en begeleid ik gewenste of noodzakelijke verandertrajecten.
Door mijn academische achtergrond en passie voor mensen en het vak van Human Resources, ben ik analytisch maar vooral pragmatisch ingesteld en zie ik volop kansen voor verbetering en optimalisatie van het instroom en doorstroomproces bij organisaties.

In mijn werk besteed ik extra aandacht aan het inzichtelijk en helder krijgen van de behoefte voor zowel korte als lange termijn. Zo bepaal ik (samen met de organisatie) de meest passende strategie en werkwijze. Zo kunnen we de juiste stappen zetten en vervolgens structureel passend beleid neerzetten. De organisatie wordt hierdoor niet alleen zichtbaar op de arbeidsmarkt, maar ook op de juiste wijze herkenbaar en de interne arbeidsethos floreert er wel bij.

Neem gerust contact met mij op eens te kijken wat ik voor jouw organisatie kan betekenen.

Loyaliteit is niet meer vanzelfsprekend.
Zorg dat je high-potentials maximaal faciliteert.